Кафе, ресторани, бари належать до сектору дозвілля. Тому логічно, що з початком повномасштабної війни їхнє відвідування скоротилося — українці переглянули свої пріоритети, також на це серйозно вплинуло зниження платоспроможності населення. Очікувано, що 2022 року відвідування закладів харчування знизилося, з 2023-го вже спостерігалося зростання. Проте до рівня довоєнного 2021 року жоден із сегментів закладів харчування ще не дотягнувся навіть 2024 року. Про це в проєкті "Трансформація" на телеканалі "Дім" розповіли експерти ресторанної індустрії.
Під час війни ранжування закладів за кількістю відвідувань зберігається на довоєнному рівні: найбільш відвідувані — кав'ярні, на другому місці — кафе, далі йдуть фастфуди та ресторани.
Перший ресторан мережі "Наживо" відкрився п'ять років тому, перед початком ковід-карантину.